Kuinka tekoäly ja ihmisyys elävät rinnakkain
Terveydenhuolto on murroksessa. Miten tämä näkyy potilaan arjessa tai niiden työssä, jotka omistautuvat muiden hoitamiselle? Tulevaisuudessa vastaanotolla lääkäri ei ole enää hautautuneena tietokoneen taakse. Hän on läsnä, kuuntelee, ymmärtää ja keskittyy vuorovaikutukseen kanssasi. Tekoälytyökalut puolestaan keräävät ja analysoivat tietoa taustalla, jotta lääkäreillä on vapaus keskittyä siihen, mikä on tärkeintä: potilaan kohtaamiseen. Vastaanotto muuttuu kiireisestä, persoonattomasta tilasta merkitykselliseksi kohtaamiseksi, jossa potilas tuntee tulevansa aidosti kuulluksi.
Kun tekoäly huolehtii raskaista rutiinitehtävistä, lääkäreillä on enemmän aikaa keskittyä hoidon laatuun. Enää ei tarvitse jakaa huomiota lukuisiin eri työvaiheisiin, vaan resurssit voidaan suunnata terveydenhuollon alkuperäiseen tarkoitukseen: ihmisten auttamiseen.
Tekoälyn tuominen terveydenhuoltoon ei silti suju aina ongelmitta. Lainsäädäntö, teknologian väärinkäsitykset ja potilaiden pelot saattavat luoda jännitteitä. Jotkut pelkäävät inhimillisyyden kärsivän, kun tekoälyä käytetään hoitotyössä. Todellisuudessa se antaa lääkäreille mahdollisuuden olla paremmin läsnä potilaskohtaamisessa. Kun saavut vastaanotolle, lääkäri pystyy keskittymään sinuun ilman jatkuvaa huolta tietojen kirjaamisesta tai tietokantojen selailusta. Tulevaisuuden terveydenhuollossa potilaat kokevat olevansa arvostettuja ja kuultuja. Hallinnollinen taakka kevenee, jolloin hoitoon pääsy nopeutuu.
Tässä blogissa tarkastellaan mm, miten sosiaalinen järjestelmä osineen nivoutuu terveydenhuoltoon, mahdollistaen sujuvan avun kaikille ilman väliinputoajia. Tavoitteena on luoda järjestelmä, jossa jokainen saa tarvitsemansa tuen oikea-aikaisesti ja yhdenvertaisesti.
Lämpimästi,
Riikka