Riikka L Riikka L

Generatiivinen tekoäly opetuksessa

Kun generatiivista tekoälyä hyödynnetään yksilön potentiaalin arvioinnissa, on vaarana, että järjestelmä vahvistaa kapea-alaisia käsityksiä kyvykkyydestä. Oppimisen alkuvaikeudet voivat johtaa ennenaikaisiin johtopäätöksiin, jotka rajoittavat mahdollisuuksia jatko-opintoihin. Tämä riski heijastaa laajempaa ilmiötä nykyisissä eurooppalaisissa koulujärjestelmissä, jossa oppilaita ohjataan kaksijakoisesti joko kohti tai poispäin tietyistä oppiaineista aiemman koulumenestyksen perusteella.

Read More
Riikka L Riikka L

Väärennökset & varmennettu tiedonsiirto

Petosten torjuntaan tarkoitetut menetelmät ovat usein hitaita, aiheuttaen henkilöstökuluja, sekä väärien positiivisten riskiä, mikä entisestään kuluttaa resursseja ja aiheuttaa taakkaa vilpittömille käyttäjille. Tämä järjestelmätason heikkous petoksille on korjattava mahdollisimman pian.

Ratkaisuksi ehdottaisin mallia jossa, käyttäjä valtuuttaisi pankkinsa tai maksupalveluntarjoajansa lähettämään maksutapahtuman tiedot suoraan nimetylle vastaanottajalle, kuten veroviranomaiselle, työnantajalle tai etuuslaitokselle.

Read More
Riikka L Riikka L

Dokumentaatio & potilastiedot

Monen potilastiedoissa on puutteita, myös yksityisellä sektorilla. Tässä kirjoituksessa käsittelen yksityisen sektorin terveydenhuoltoa, sekä tarjoan kehitysehdotuksia entisen potilaan näkökulmasta.

Potilastietojen kirjaamisen vaillinaisuus pahimmillaan heikentää luottamusta palveluntarjoajaan, sekä viivästyttää diagnooseja. Dokumentoinnin tärkeys on yleisesti tunnustettu fakta terveydenhuollossa. Kuitenkin nykyiset järjestelmät jäävät siinä puutteellisiksi, vaikuttaen hoidon laatuun, sekä kuinka potilas kokee tulevansa kuulluksi.

Read More
Riikka L Riikka L

Korvaamaton inhimillisyys

Tekoäly on tuonut merkittäviä etuja terveydenhuoltoon esimerkiksi diagnostiikan, rutiinitehtävien automatisoinnin ja tiedonkeruun nopeutumisen kautta. Potilaan ja terveydenhuollon ammattilaisen välinen vuorovaikutus säilyy kuitenkin hoidon perustana, sillä empatian ja inhimillisen kohtaamisen merkitystä ei voida korvata pelkillä teknisillä ratkaisuilla. Näitä vuorovaikutustaitoja tarvitaan erityisesti herkissä tilanteissa, kuten vakavien diagnoosien tai suru-uutisten yhteydessä.

Read More
Visio Riikka L Visio Riikka L

Potilaspalaute tekoälyn aikakaudella

Luonnollisen kielen prosessoinnin (NLP) kehitys mahdollistaa yhä tarkemman datan tulkinnan. Potilaiden kirjoittamat arviot, vapaamuotoiset palautteet, sekä keskustelut hoitotilanteissa sisältävät valtavan määrän signaaleja, tunteita, havaintoja, tyytymättömyyttä tai kiitosta, jotka voivat jäädä huomaamatta ilman automaattista analyysiä. Tekoäly kykenee tunnistamaan palautteesta toistuvia teemoja, alueita, joilla potilaskokemus heikkenee, sekä rakenteellisia ongelmia, joita ei muuten tavoitettaisi. Tämä tarjoaa konkreettisen välineen hoitoprosessien ja potilaspolkujen parantamiseen.

Read More
Riikka L Riikka L

Tekoäly & Myötätunnon tie

Monet perheet joutuvat tilanteeseen, jossa he kokevat jäävänsä järjestelmän ulkopuolelle. Vaikka perheenjäsenillä olisi laaja-alaista osaamista ja kykyä ratkaista ongelmia, järjestelmän tarjoama ohjeistus voi silti jäädä puutteelliseksi. Tämä on erityisen haastavaa silloin, kun emotionaalinen kuormitus on jo lähtökohtaisesti korkea, ja byrokraattiset prosessit vievät voimavaroja.

Read More
Riikka L Riikka L

Yksilöllistä hoitoa tekoälyn avulla

Terveydenhuollon painopiste on siirtymässä laitoskeskeisestä mallista kohti koti palveluita. Tässä murroksessa tekoäly (AI) on noussut keskeiseksi mahdollistajaksi. Väestörakenteen muutoksen, erityisesti ikääntyneiden määrän kasvun, on ennustettu lisäävän terveydenhuollon kuormitusta merkittävästi (WHO, 2021). AI:ta hyödyntävät hoitomallit tarjoavat potentiaalin paitsi kustannusten hallintaan myös yksilöllisen ja mielekkään elämänlaadun tukemiseen erityisesti iäkkäiden potilaiden kohdalla (OECD, 2020). Kotihoitoon integroidut älykkäät järjestelmät eivät ainoastaan seuraa elintoimintoja tai hälytä akuutin avun tarpeesta. Ne tukevat arjen hallintaa ja sosiaalista vuorovaikutusta, huomioimalla kognitiiviset ja emotionaaliset tarpeet.

Read More
Riikka L Riikka L

Kuinka tekoäly ja ihmisyys elävät rinnakkain

Tekoälyn tuominen terveydenhuoltoon ei silti suju aina ongelmitta. Lainsäädäntö, teknologian väärinkäsitykset ja potilaiden pelot saattavat luoda jännitteitä. Jotkut pelkäävät inhimillisyyden kärsivän, kun tekoälyä käytetään hoitotyössä. Todellisuudessa se antaa lääkäreille mahdollisuuden olla paremmin läsnä potilaskohtaamisessa. Kun saavut vastaanotolle, lääkäri pystyy keskittymään sinuun ilman jatkuvaa huolta tietojen kirjaamisesta tai tietokantojen selailusta.

Read More
Visio Riikka L Visio Riikka L

Hoidon kerrannaisvaikutukset

Terveydenhuolto vaikuttaa aina laajemmalle kuin potilaaseen. Yksilön sairastuminen voi tarkoittaa taloudellisia ja henkisiä haasteita myös perheelle, ystäville, sekä koko lähipiirille. Tekoälyn avulla näitä vaikutuksia voidaan keventää ennakoivilla, yksilöllisillä ratkaisuilla, jotka tukevat niin potilasta, läheisiä ja koko yhteiskuntaa. Kun diagnoosit tarkentuvat ja varhainen tunnistaminen tehostuu ja hoitoon pääseminen nopeutuu.

Read More
Visio Riikka L Visio Riikka L

Miten tekoäly korjaa terveydenhuollon?

Uudet teknologiat lupaavat jo nyt parempaa hoidon saavutettavuutta ja tarkempia diagnooseja. Lainsäädännölliset vaatimukset, kuten GDPR, kuitenkin haastavat järjestelmien kehittäjät varmistamaan tietoturvan ja potilaiden yksityisyyden. Ratkaisuja etsitään esimerkiksi lohkoketjun suomista mahdollisuuksista, joiden avulla terveystietoja voidaan käsitellä ja jakaa turvallisesti, kuten esimerkiksi Virossa on tehty jo monta vuotta.

Read More